Launch wees een Held en Meld

Met de de landelijke campagne ‘Wees een Held en Meld’, stop misstanden tegen kinderen, wil de Stichting Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) de samenleving oproepen actie te ondernemen om samen kinderen in Suriname vrolijk en veilig te houden. Het startsein voor de campagne werd gegeven op 11 augustus 2017, een dag voor de viering van de internationale dag van de jeugd.  

Het is volgens Jacintha Jong A lock, waarnemend directeur van de KJT, geen onbekend feit dat kinderen slachtoffer zijn van verschillende vormen van geweld of verwaarlozing. Vaak worden deze misstanden door ouderen gezien, maar blijft het daarbij. Dit omdat menig volwassene kiest zich er niet mee te bemoeien, omdat zij van mening zijn dat het een aangelegenheid is van de ouders of familie. Jong A lock vindt dat er een verandering moet komen in deze attitude om niet te willen bemoeien. Als voorbeeld haalt zij het geval aan van de 13-jarige jongen die zwaar mishandeld is geworden door zijn vader. “Wist niemand daar iets van? Heeft de school er nooit iets van gemerkt? Hebben de buren daar niets van gezien?”, vraagt zij zich af.

Indien mensen het wel vroegtijdig hadden opgemerkt en het door hadden gegeven, hoefde het volgens Jong A lock niet zo ver te komen dat de jongen nu er een arm fractuur van heeft overgehouden. Daarom vindt zij het nodig om met diverse partners de campagne te starten: ‘Wees een Held en Meld’. De mensen mogen bellen naar de telefoonlijn 123, wanneer zij een misstand zoals pesten, slaan, verwaarlozing en seksueel misbruik zien gebeuren. Het mag anoniem gebeuren en het is kosteloos. De campagne duurt tot 20 november, maar ook daarna mogen mensen blijven bellen naar de kinderen en jongeren telefoon om misstanden tegen kinderen door te geven.