Lichaam

Voeding /Verzorging/Gezondheid 

Bij gezond leven komen er heleboel vraagstukken over hoe jij een gezonde levensstijl naleeft. Gezondheid is een belangrijk onderdeel van gezond leven. Gezond zijn en gezond leven is het verzorgen van jezelf op lichamelijk of geestelijk gebied. Wat je eet en drinkt en hoe jij met je lichaam omgaat en het verzorgd hebben invloed op je gezondheid. 

Ziekte

Ziekte is wanneer een persoon ’s lichaam niet normaal functioneert. Je voelt je niet prettig en gaat lichaamstemperatuur omhoog. Wanneer jij je niet prettig voelt, kun je naar dokter gaan voor een medicijn om beter te worden. 

Handicap 

Wanneer men over het begrip ‘handicap’ heeft, betekent het dat een persoon een lichamelijke of geestelijke beperking heeft. De persoon kan bepaalde handelingen niet plegen vanwege de deze beperking.

Er zijn verschillende instanties die deze mensen begeleiden, opvangen of informatie geven over hoe jij met ze moet omgaan.

Links: betheljada.org  en erasmusmc.nl

Uiterlijk

Als er gesproken wordt over het uiterlijk van iemand, wordt daarmee bedoeld hoe iemand er van buiten uitziet. Een persoon zijn/haar uiterlijk is meestal heel belangrijk, omdat het te maken heeft met je zelfverzorging. Het is belangrijk dat je je uiterlijk verzorgt en schoon houdt. Het is belangrijk dat je dit doet omdat dit bijdraagt aan je gezondheid. Alles wat je doet om jezelf schoon te houden en te verzorgen noemen we ‘hygiëne’.

Menstruatie

Menstruatie bij meisjes en vrouwen, is gewoon het maandelijkse bloedverlies uit de vagina. Bij een ieder is het ook anders. Je lichaam verandert op een bepaald moment, omdat je in de groeifase bent. 

Wanneer meisjes in hun puberteit zijn, worden zij voor het eerst ongesteld. Vele meisjes vinden dit vervelend, omdat de meeste meisjes in deze periode buikpijn of andere klachten hebben. Maar ook omdat  zij nu dingen moeten doen zoals maanverband dragen zoals zij vroeger niet hoefden te doen. Het menstruatieproces is een normale, natuurlijke cyclus bij een meisje.

Tip: volwassenworden.nl of lobisuriname.org of youtube.com

Seksueel overdraagbare aandoeningen.

•Een SOA is een seksueel overdraagbare aandoening).

Het is een infectie die je kunt oplopen als sex heb. Sommige SOA’s hebben ernstige gevolgen als ze niet op tijd behandeld worden. SOA’s zijn besmettelijk en je kunt er één hebben zonder dat je er iets van merkt.

•Het AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) is een ziekte waarbij het immuunsysteem ernstig verzwakt is. 

•Het HIV-virus (Humaan Immuno Deficiëntie Virus) veroorzaakt het AIDS virus. Dus het is de voorfase daarvan.

Het vernietigt de cellen van het afweersysteem. Je lichaam heeft geen weerstand meer en je wordt makkelijk ziek. Dit virus wordt overgedragen door bloed, sperma of vaginavocht. 

 Voorbeelden van SOA’s zijn: HIV (Aids), chlamydia, genitale wratten, herpes genitales, gonorroe, hepatitis B en syfilis.

Link: lobisuriname.org

Lichamelijke ontwikkeling man/vrouw

In de puberteit merk jij verschillende zaken bij jezelf. Je lichaam verandert helemaal, omdat je lichaam aan het groeien is. Zowel je lichaam als je gedrag en gevoelens veranderen. Meisjes krijgen bv: borsten en schaamharen en jongens krijgen bv een zware stem en transpireren meer. Natuurlijk is het vreemd hoe deze veranderingen zich ontwikkelen en natuurlijk komen er zelfs vragen in je op maar belangrijk is dat je niet angstig bent hiervoor. 

Tip: voor meer informatie kunt u gaan naar stg Lobi of bij de website: volwassenworden.nl

Middelengebruik 

Het gebruik van drugs (zoals cocaine, marihuana, alcohol en sigaretten), ook het verkeerd of overmatig gebruik van medicijnen wordt onder de categorie middelen gebruik geplaats. We staan er zelfs niet bij stil welke schade de middelen kunnen aanbrengen aan onze gezondheid en ons functioneren in de samenleving. 

Link:  pcs.sr of youtube.com