Thema Kindermishandeling

Na het thema ‘Pesten’ te hebben verzorgd op 17 lagere scholen, heeft de KJT in het schooljaar 2013/2014 op 12 lagere scholen sessies voor de leerlingen van de 4e en 5e klassen, over het thema ‘Mishandeling’ verzorgd.

De kinderen konden aan de hand van een verhaal die ging over ‘lichamelijke mishandeling’, ‘seksuele mishandeling’ en/of ‘geestelijke mishandeling’ en ‘verwaarlozing’, met elkaar nadenken en praten over deze thema’s. Zij spraken onder andere over welke handelingen volgens hun wel of niet gezien konden worden als mishandeling. Verder spraken zij over als het wel of niet de schuld van het kind is, dat hij / zij mishandeld wordt en of dat kind zich moet schamen. Bij het bespreken van seksuele mishandeling werd ook gesproken over als het nog steeds mishandeling is als het meisje de oudere man die seks met haar wil hebben leuk vind en het wil doen. En, als het ook mishandeling is als een ouder meisje of vrouw een jongen leuk vindt en sex met hem wil hebben en die jongen dat OK vindt. 

De kinderen gaven aan de sessie leuk en leerrijk te vinden. Ze hadden geleerd wat lichamelijke-, geestelijke – en seksuele mishandeling en verwaarlozing zijn. Nu wisten zij ook dat uitgescholden, beledigd en gepest worden ook mishandeling is. En zij wisten wat zij konden doen om hulp te vragen als zij of iemand die zij kennen mishandeld wordt.

De sessie over mishandeling duurt 90 minuten per groep van 15-20 leerlingen. Bij grotere groepen wordt de groep opgedeeld in 2 groepen. Terwijl de eerste groep bezig is met het thema, wordt aan de tweede groep middels spel informatie verschaft over de KJT en/of het te behandelen thema. Wilt u dat de KJT ook op uw school/ opvang sessies verzorgd. Dat kan door de outreach formulier in te vullen en te verzenden.

Outreach aanvraag formulier    Outreach op verzoek