Wij willen jou graag informeren over hoe de Stichting Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) ervoor zorgt dat jouw klacht wordt behandeld.
Waarom een klachtenprocedure
Wij willen jou graag informeren over hoe de Stichting Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) ervoor zorgt dat jouw informatie geheim blijft. De KJT respecteert jouw recht om te worden geïnformeerd over onze manier van werken en over wat voor gevolgen dat voor jou kan hebben. De mensen die bij de Stichting Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) werken, zijn er om kinderen, jongeren en andere personen die naar de KJT bellen te helpen. Dit doen ze door op een respectvolle en aardige manier naar de bellers te luisteren, met ze te praten en ze, indien nodig en mogelijk, adviezen te geven.
Dit geldt niet alleen voor het bellen naar de KJT, maar de medewerkers en vrijwilligers van de KJT moeten ook respectvol en aardig zijn als je ze op andere plaatsen ontmoet zoals, wanneer ze bij jou op school of in het internaat komen, als je ze ziet op het Kinder Boeken Festival of de Jongeren Informatie Beurs. Maar ook als je ze gewoon tegenkomt op straat. Dit geldt ook voor de leiding en het bestuur van de KJT.
Kinderen, jongeren en anderen die bellen naar de KJT hebben het recht om als zij niet tevreden zijn over de KJT, hun klacht door te geven en om te weten wat er met hun klacht is gedaan. Je klacht is ook belangrijk voor de KJT omdat er dan ervoor gezorgd kan worden dat de KJT steeds beter hun werk doet.
Om dit te kunnen doen is het belangrijk om te weten hoe je een klacht moet indienen en in welke gevallen je dat kan doen.
Waarom een klacht doorgeven
Deze klachtenprocedure kan je gebruiken als jij vindt dat een medewerker of vrijwilliger van de KJT je niet aardig of met respect heeft behandeld of als je niet tevreden bent over het gesprek dat ze met je hebben gehad of als je niet tevreden bent met het advies die zij je hebben gegeven.
Hoe dien je een klacht in
DOOR TE BELLEN
Een ieder die een minder prettige, ervaring heeft gehad met een of meerdere van onze medewerkers kan dit melden bij de KJT. Je mag bellen op het nummer 123 en jouw klacht aan de belcounselor doorgeven.
DOOR EEN E-MAIL TE VERSTUREN
Richt jouw klacht naar de directie van de stichting door hier of op onderstaande link te klikken.
Behandeling
De afdeling Counseling gaat dagelijks na als en welke klachten zijn binnengekomen. Aan de hand van de aard en ernst van de ingekomen klachten worden ze direct of op de reguliere wekelijkse vergadering van de afdeling, in behandeling genomen. De afdeling Counseling legt de klacht voor aan de directie en stelt een eventueel actieplan voor. Het definitieve actieplan wordt dan uitgestippeld. Afhankelijk van de aard van de klacht wordt bij het maken van een actieplan, de frequentie en aard van de rapportage naar de directie bepaald. Mogelijke uitkomsten van de klachtenprocedure zijn:
- Uithoren en waar nodig aanspreken, coachen en/of superviseren van de medewerker(s) in kwestie
- Tijdelijk op non-actief zetten van de desbetreffende medewerker(s) in combinatie met coaching en supervisie
- Bedanken van de medewerker(s)
- De politie vragen voor het verrichten van een onderzoek
Rapportage
De afdeling Counseling voert het stappenplan uit en rapporteert aan de directie over het verloop van het actieplan en het resultaat van de acties.